Viano Organics
Gyorskereső
Magyar English
Szerves növénytápokról általában
A szerves tápok lebontó baktériumok segítségével komposztálódnak hasznos tápanyaggá és rostanyaggá. A talaj mikro szerkezetét táplálva, hatásukra olyan biológiai viszonyok alakulnak ki, amelyek nagymértékben fokozzák a tápok növények által való könnyű felvételét és optimális hasznosítását. A szerves tápoknak a növények táplálásán és a talajerő pótlásán túlmenően a növényekre nézve kedvező hormonhatásuk van.

A szerves táp: karbantartja a növény talaj fölötti-, illetve alatti részét: kettős pozitív hatású.

VianoA VIANO tápok mikroelemeket tartalmazó szerves és ásványi anyagokból készült komplex őrlemények. Minden egyes szemcse azonos összetételű és azonos arányban tartalmazza az összetevőket. Ezen tulajdonság, más trágyákhoz viszonyítva, kiszóráskor jobb eloszlást, a növényeknél egységes színt és növekedést eredményez.

Összehasonlítva az egyéb állati eredetű szerves trágyákkal, pl. érett marhatrágya, tyúkürülék, stb.. ez a termékcsalád összetételénél fogva sokszorta több nyomelemet, makro-és mikroelemet tartalmaz hasznosíthatóbb kötésben. Egyes tápok esetében hozzáadott jótékony baktérium segíti az egészséges talajélet visszaállítását, működését.
Környezet terhelés szempontjából összehasonlítva hagyományos szerves trágyákat ( marha-, sertés-, vagy tyúk ürülék) a VIANO szerves tápokkal: előbbiekben magas a klór és az ammónium szintje, miközben utóbbiak klórban szegények, környezetkímélők.
Viano
 Összesítve VIANO növénytápok ELŐNYEI:

- hosszú hatású (2-4 hónapos) hatóanyag: lassú és biztos tápanyagellátás a növény számára=
  nem áll fenn perzselés, égetés veszélye
- környezetre nincs káros hatással
- kiegyensúlyozott tápanyag ellátást biztosít (fő- és nyomelemeket illetően)
- javítja és karbantartja a talaj szerkezetét; talaj élővilágát
- biztonságos használat


Költségtakarékos, mivel előzetes talaj és vízminta vizsgálatot követően könnyűszerrel kiválaszthatóak a használatra legmegfelelőbb összetételű termékek. Nem szükséges kísérletezgetni.

Használatuk eredményeképpen:

-    javul a talajszerkezet
-    haszonnövények esetében fokozódik a termésmennyiség; a termelés biztonságosabbá válik
-    dísznövények esetében erőteljesebb a növekedés, bőségesebb a virágzás
-    a növények betegségekkel szemben ellenállóbakká válnak
-    a műtrágya használattal ellentétben, megakadályozzák a talaj szikesedését
-    a szerves anyagok megakadályozzák a nitrogén, a foszfor és mikroelemek talajból való
     kimosódását.
-    homoktalajon folyamatos használatukkal meglepően látványos hatást érünk el
Viano VIANO szerves tápok  legfontosabb elemei:
Megnevezés Elem Jele Feladata
Fő összetevő Nitrogén N A növények talaj fölötti részének növekedéséért felelős
Fő összetevő Foszfor P A növények gyökérképződését serkenti
Fő összetevő Kálium K Növeli a termőképességet és növények kondícióját
Fő összetevő Magnézium Mg A klorofill alkotóeleme, így a hatékony fotoszintézishez nélkülözhetetlen. Intenzív zöld színt eredményez
Nyomelemek Vas,  Mangán,
 Bór,  Réz
Fe, Mn,
B, Cu
Növelik a növények betegségekkel szembeni ellenállóságát
 VianoSzerves tápok ( Biológiai tápok)
.    100%-ban természetes  összetevőkből álló tápok.  (Alapanyagok: dehidratált tengeri növény-és állati maradvány őrlemény: hínár, moszat, alga,., vérliszt, csontliszt, , kakaóbab héj, ..., valamint ásványi  foszfát), amely nem tartalmaz  hozzáadott kémiai anyagot.
.    összetételét tekintve mikroelemekben gazdag; továbbá, hosszú lebomlási idővel     (3-4 hónap) rendelkeznek
VianoÁsványi eredetű tápok :
.    természetes alapanyagú (növényi, -vagy állati eredetű) összetevőkből álló termék, melyet
      hozzáadott kémiai anyagokkal dúsítanak (ásványi formában).
.    25 %-ban tartalmaznak szerves anyagokat
.    gyorsabb hatásúak, de rövidebb lebomlási idejűek, mint a 100%-ban szerves tápok
.    ezen típusú tápok szerves anyag része növeli a talaj humuszképződését
VianoVIANO növénytápok adagolása-kijuttatása:
A VIANO tápanyagokban az egyes elemek mértéke optimális talajviszonyokra lettek meghatározva, az adott növényfajták szükségleteinek figyelembe vételével. (A talajban lévő víz: levegő arány akkor kedvező, ha a talaj pólustérfogatának 60-70 %-át tölti ki víz, 30-40%-át pedig levegő)


A talaj szerkezetétől- , annak nedvesség felvételi és megtartó képességétől függ az adagolás mennyisége. Kötöttebb, lúgosabb talajban a minimális ajánlott dózis alkalmazandó, míg homokos talajban,mely gyorsabban átereszti a vizet és rövid ideig tartja meg a nedvességet, valamint tápanyagban szegényebb, a maximális ajánlott dózis alkalmazandó.
Minden esetben fontos a víz jelenléte, mert nedvesség hatására aktiválódnak a szerves anyagban lévő tápelemek. A növény megfelelő vízellátása biztosítja a zavartalan tápanyagfelvételt.
Emellett, fontos a talaj lazítása, levegőztetése és a granulátumnak felső talajréteggel való elvegyítése. Nem szükséges a tápanyag utánpótlásnál a talaj felásása.

Lényeges ismerni az egyes növényfajták kritikus táplálkozási szakaszait ( a növények tápanyag szükséglete- és felvétele az egyes vegetációs szakaszokban változó intenzitású), mivel érzékenyen reagálnak a tápanyag hiányra,- vagy túladagolásra. Az adagolási útmutatók a mennyiség mellett kitérnek az egyes növényfajtáknál az adagolás időszakára, gyakoriságára.

A talajviszonyokkal kapcsolatosan: az ültetést megelőző alaptrágyázás elvégzése előtt, ajánlatos a talaj nitrogén-kálium-foszfor tápelem tartalmát megvizsgáltatni. A szakemberek négyévente javasolják ezt elvégeztetni. Fontos, hogy a telepítéskor már jelen legyenek a legfontosabb tápanyagok, és növényeinket megfigyelve viselkedésükből, megjelenésükből következtethessünk egyes tápanyagok hiányára.

Tehát a talaj fajtája a mérvadó a tápok kiválasztásakor. Ezért elsősorban azt kell tudnunk, milyen- talaj milyen tápanyaghiánnyal küzd.
Pl. Erősen elsoványított, homokos hordozóréteg esetén a kimosódás révén erőteljes Kálium veszteség jön létre. Itt magas K tartalmú trágyákat kell alkalmazni. Viszont a talaj fajta ismerete csupán egy a sok (több mint 50) tényező közül, ami befolyásolja a tápanyag felvételt és hasznosítást.

A tápok kijuttatása történhet: kézi kiszórással vagy mikro granulátum-szóró kocsi segítségével.
A kézi kiszórásnál hasznos Tipp: 1 marék granulátum =50 g.
FONTOS: kiszórást követően az öntözés, mivel a szerves tápok nedvesség hatására aktiválódnak. Amennyiben huzamos ideig nem kerülnek beöntözésre, a szerves anyagok elbomlanak.

Gyepfelületek esetén:
Új gyepnél a vetést, vagy telepítést követő 1 -2 napon belül javasolt tápozni gyepet.Minden esetben (a karbantartásnál is) a vágást követően a talaj felső 15 cm-es rétegének enyhe áztatása után juttassuk ki a tápot. Szórjuk ki a megfelelő dózist, majd öntözzük meg újra a gyepet

A szerves-gyeptrágya granulátumot, a gyökérzónába kell bejuttatni beöntözéssel, hogy a szerves anyagok tökéletesen kifejthessék hatásukat. Amennyiben a tápozás megelőzi a gyepvágást, úgy javasolt 3-4 napot várni a fűnyírással.
HEAD SportGARMED Kft. | © 2015 - 2018 VIANO Organics | Prémium kategóriáju szerves növénytápok | www.viano.hu | Minden jog fenntartva!
Viano Organics